Nyheterna presenteras i sammarbete med Nyhetsportalen.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad: "Har någon begått fel ska de självklart avgå"

den 26 juli 2017, 22:26:34
Vad statsminister Stefan Löfven kommer att säga under morgondagens presskonferens återstår att se. I kvällens Aktuellt-sändning underströk dock Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad att det är fullt naturligt att ett statsministern låter sitt svar dröja. – Det är historiskt att misstroendeförklaringar riktas mot tre ministrar, säger hon.
Källa: SVT

Lööf: "Tror absolut att vi kommer överens"

den 26 juli 2017, 22:16:18
Om Stefan Löfven tillkännager sin avgång i morgon kommer Alliansens ledare direkt att sätta sig ned för att diskutera nästa drag. Centerpartiet vill dock fortfarande inte sätta sig i en regering som är beroende av SD, meddelar partiledaren Annie Lööf. – Vi har lite olika ingångar, men jag tror absolut att vi kommer överens, säger Lööf i SVT:s Aktuellt.
Källa: SVT

Socialdemokraterna KU-anmäler den förra alliansregeringen

den 26 juli 2017, 22:06:49
Socialdemokraterna vill att KU granskar om den förra regeringen under ledning av Fredrik Reinfeldt gav sitt godkännande till att utkontraktera delar av Transportstyrelsens verksamhet. S-ledamoten Hans Hoff är den som tagit initativet att anmäla den förra regeringen . – När det handlar om sådan här saker kan inte en myndighet lägga ut verksamheten utan ett godkännande från den dåvarande regeringen, säger Hans Hoff till SVT Nyheter.
Källa: SVT

IT-skandalen uppmärksammas i grannländerna - och av Julian Assange

den 26 juli 2017, 20:55:30
Hela Sverige väntar på beskedet om vilken statsminister Stefan Löfvens (S) reaktion på Alliansens misstroendeförklaringar blir. Nu lägger sig Julian Assange i, och skriver att Sverige har tystat visselblåsare.
Källa: SVT

Inget besked från regeringen i dag - skjuts upp till torsdagen

den 26 juli 2017, 19:36:45
Ett stort pressuppbåd väntade under onsdagseftermiddagen utanför Rosenbad, där flera av regeringens ministrar suttit i möte. Men ett besked från statsminister Stefan Löfven dröjer. Först i morgon förmiddag kommer Löfven att hålla en pressträff, meddelar Socialdemokraternas presschef Odd Guteland. – Vi har inte bråttom med det här, säger han.
Källa: SVT

Statsvetaren Jonas Hinnfors svarar på läsarnas frågor om IT-skandalen

den 26 juli 2017, 17:43:54
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, svarade på era frågor om IT-skandalen och dess konsekvenser. Läs hans svar här nedan.
Källa: SVT

Här är Löfvens alternativ

den 26 juli 2017, 16:51:50
Statsminister Stefan Löfven har ett antal alternativ för att bemöta de misstroendeförklaringar som Alliansen och SD nu riktat mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap, kommenterar de fyra mest sannolika utfallen.
Källa: SVT

Efter IT-skandalen: Här är Löfvens alternativ

den 26 juli 2017, 16:51:50
Statsminister Stefan Löfven har ett antal alternativ för att bemöta de misstroendeförklaringar som Alliansen och SD nu riktat mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap, kommenterar de fyra mest sannolika utfallen.
Källa: SVT

Mikael Odenberg (M) kritisk till Alliansens misstroendevotum mot Hultqvist

den 26 juli 2017, 16:16:30
På onsdagsmorgonen meddelade de samlade Allianspartiledarna att man väcker misstroendevotum mot tre S-ministrar. Reaktionerna lät inte vänta på sig – tidigare försvarsministern Odenberg (M) kommer nu till Peter Hultqvist försvar. – Jag kan inte se att han har handlat på ett sätt som indikerar på att han skulle ha missbrukat sitt ämbete. Eller gjort något som är tveksamt konstitutionellt, säger Odenberg.
Källa: SVT

Ingvar Carlsson: "Inte ansvarsfullt av oppositionen"

den 26 juli 2017, 15:33:15
Alliansen äventyrar Sveriges politiska stabilitet med sin misstroendeförklaring av tre socialdemokratiska statsråd. Det säger Ingvar Carlsson, tidigare socialdemokratisk minister, till Dagens Nyheter. – Det är en väldigt märklig åtgärd, måste jag säga. Det är inte ansvarsfullt att agera på det sättet som oppositionen gör, säger han.
Källa: SVT

Ministrarna samlas på Rosenbad

den 26 juli 2017, 14:56:50
Efter Alliansens besked om att utkräva en misstroendeförklaring väntar alla på ett besked från statsminister Stefan Löfven. Nu har flera ministrar ur regeringen samlats i Rosenbad, däribland utrikesmister Margot Wallström.
Källa: SVT

Fem snabba läsarfrågor med statsvetaren Jonas Hinnfors

den 26 juli 2017, 14:46:28
Det finns många frågetecken kring Transportstyrelsens IT-skandal och oppositionens misstroende mot tre ministrar. Här svarar statsvetaren Jonas Hinnfors på fem snabba läsarfrågor.
Källa: SVT

Statsvetaren Jonas Hinnfors svarar på läsarnas frågor

den 26 juli 2017, 14:46:28
Det finns många frågetecken kring Transportstyrelsens IT-skandal och oppositionens misstroende mot tre ministrar. Här svarar statsvetaren Jonas Hinnfors på några snabba läsarfrågor.
Källa: SVT

Tom industrilokal i väntan på nya flyktingar

den 26 juli 2017, 14:44:07
Madrasser i staplar och kläder i kartonger. Allt är sorterat efter storlek, i beredskap om det skulle komma ännu en flyktingvåg till Sverige. Malmö har, liksom en del andra kommuner, en beredskapsplan som är synnerligen konkret.
Källa: SVT

S-gruppledaren: "Anmärkningsvärt och oseriöst"

den 26 juli 2017, 14:18:16
Alliansen väcker misstroendevotum mot tre socialdemokratiska ministrar. Regeringen har ännu inte uttalat sig, men Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, kallar Alliansens utspel ”anmärkningsvärt och oseriöst”. – De vill skapa politisk oreda, säger han till SVT Nyheter.
Källa: SVT

Källa till SVT: Möjligt att regeringen avgår i dag

den 26 juli 2017, 13:55:48
”Fnns absolut en potentiell risk att Löfven meddelar sin avgång”
Källa: SVT

Regeringsbesked ska lämnas vid pressträff klockan 10 på torsdagen

den 26 juli 2017, 13:55:48
Regeringens besked angående misstroendeförklaringarna mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer att levereras vid en pressträff kl 10 på torsdagen. Det meddelade Odd Guteland, Socialdemokraternas presschef, reportrar utanför Rosenbad på onsdagskvällen.
Källa: SVT

Fem farliga växter

den 26 juli 2017, 13:02:07
De här växterna ska du undvika att ha under kudden.
Källa: SVT

SD stödjer Alliansen - misstroenderförklaring blir av

den 26 juli 2017, 11:57:43
Alliansen vill väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar i regeringen på grund av IT-skandalen på Transportstyrelsen. SD håller fast vid sitt besked att samtliga tre ministrar bör avgå, och kommer att stödja Alliansen. Därmed står det klart att det kommer bli ett misstroendevotum mot de tre S-ministrarna Anaders Ygeman, Anna Johansson och Peter Hultqvist.
Källa: SVT

Det här är ministrarna som Alliansen vill avsätta

den 26 juli 2017, 10:48:38
Inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist – alla hänger de löst om Alliansen får säga sitt. – Både Ygeman och Hultqvist är viktiga för Löfven medan Anna Johansson har fått kritik för att vara en svag minister, säger SVT:s politiske reporter Mari Forssblad.
Källa: SVT