Miljöministern: Vi ska inte blåsa upp förväntningarna

den 24 juni 2018, 20:23:34
I våras tillsatte regeringen en utredning om hållbara biobränslen för flyget. Miljöminister Karolina Skog (MP) säger att flyget självklart måste vara med i en omställning till ett fossilfritt samhälle – men hon vill inte blåsa upp förväntningarna på att biobränslen ska bli lösningen på flygets klimatutsläpp.
Källa: SVT

Den svenska skogen i centrum för klimatkonflikt

den 24 juni 2018, 20:22:31
Den svenska skogen har hamnat i centrum för en strid om framtidens biobränsle, framför allt när det gäller flyget. På ena sidan står de som vill använda skogen till att göra bland annat flygbränsle av för att minska flygets klimatpåverkan, på den andra finns de som vill bevara mer skog för naturvård, turism och friluftsliv.
Källa: SVT

Skogens kris hotar även oss människor

den 24 juni 2018, 20:22:21
Sveriges skogar används i allt högre grad för avverkning. Det medför att artrikedomen minskar när livsmiljöer förstörs – och det kan få allvarliga konsekvenser.
Källa: SVT

Träning och upplevelser - här är svenskarnas nya resvanor

den 24 juni 2018, 14:08:38
Ensamresor, träningsresor, unika upplevelser och flera kortare utlandsbesök. Så ser svenskarnas nya resmönster ut, enligt några av Sveriges största resebolag.
Källa: SVT

Gustav Vasas ättlingar kartlagda

den 23 juni 2018, 18:23:02
Per Andersson har dragit svensk släktforskning till sin spets – han har kartlagt Gustav Vasas alla ättlingar. Inklusive ingifta rör det sig om en kvarts miljon personer.
Källa: SVT

Marianna kom över sin förlossningsrädsla med ny metod: "Jag var rädd för att det värsta skulle hända"

den 23 juni 2018, 12:22:48
När Marianna, 35, äntligen blev gravid med hjälp av IVF var hon rädd för att det värsta skulle hända – att hon skulle förlora barnet. Men tack vare att ha en och samma barnmorska med sig under hela graviditeten lyckades hon övervinna sin rädsla. – Jag kände mig helt trygg med att hon visste vad mina rädslor var.
Källa: SVT

Mjölkbrist på flera neonatalavdelningar

den 22 juni 2018, 19:47:33
För barn födda före vecka 32 är bröstmjölken livsavgörande. Om mamman inte kan producera tillräckligt tiden efter förlossningen är donerad bröstmjölk lösningen. Men just nu råder stor brist på bröstmjölk på flera av landets neonatalavdelningar, rapporterar Dagens Nyheter.
Källa: SVT

Fler lyckade häckningar för kungsörnen

den 22 juni 2018, 14:26:37
Enligt en ny norsk mätmetod som nu har börjat användas i Sverige ser det nu ut att bli fler lyckade häckningar för kungsörnen. I stället för att som tidigare kontrollera alla de 250 revir som finns i Sverige, intensivinventerar man nu istället specifika områden. Man använder sedan data från dessa områden och gör en uträkning för hela landet.
Källa: SVT

Beslut om årets björnjakt närmar sig

den 22 juni 2018, 13:22:57
Snart ska det fattas beslut om hur många björnar som får skjutas i årets björnjakt. Jägarna vill att tilldelningen ökar och hänvisar till den senaste spillningsinventeringen. Men länsstyrelserna vill först analysera resultatet av den.
Källa: SVT

Magiska midsommarafton: "Bli inte förvånad om en granne rullar naken i daggen"

den 22 juni 2018, 10:15:05
Stång, sång och sill känner de flesta till – men hur mycket kan du om midsommarens mystiska ritualer? SVT:s reporter Therese Bergstedt vågade sig ut i ovädret för att prata med marknadsföraren Kylliki Hellström om spådomar, läkeväxter och att rulla sig naken i daggen.
Källa: SVT

Hur firar du midsommar? Skicka in dina hälsningar!

den 22 juni 2018, 07:10:40
Blommor under kudden, nattliga dopp eller bänkad framför fotbolls-VM? Dela med dig av ditt högtidsfirande i SVT:s direktrapportering om hela Sveriges midsommar!
Källa: SVT

Undersökning: Taxfree-butiker dyrare än nätbutiker

den 22 juni 2018, 06:58:16
Ska du ut och resa i sommar? Då kan det vara bra att jämföra priserna i taxfree-butikerna med andra alternativ innan du handlar. En undersökning av priser på skönhetsprodukter visar att det kan vara dyrare att handla på flygplatsen än på nätet.
Källa: SVT

Populära leksaker dras tillbaka efter larm

den 21 juni 2018, 21:09:51
Många barn älskar squishies: mjuka, färgglada och stark söt lukt. Men oro för att vissa sådana kan innehålla farliga kemikalier får stöd i en dansk undersökning, gjord av danska Miljöstyrelsen. Tolv olika squishies innehåller för mycket skadliga kemikalier, visar tester. Två stora leksakskedjor har nu plockat bort dem från hyllorna.
Källa: SVT

Svensk riksdagsledamot stoppad i Turkiet

den 21 juni 2018, 17:03:18
Den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) har blivit fråntagen sitt pass och hålls kvar på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Han är en del av en delegation observatörer som ska bevaka valet i Turkiet på söndag.
Källa: SVT

Svensk riksdagsledamot stoppad i Turkiet - har skickats hem till Sverige

den 21 juni 2018, 17:03:18
Den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) blev på torsdagen fråntagen sitt pass och hölls kvar på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Han är en del av en delegation observatörer som ska bevaka valet i Turkiet på söndag. Senare under kvällen skickades Jabar Amin hem med ett flyg till Stockholm.
Källa: SVT

De skånska orden Uma Thurman bör lär sig

den 21 juni 2018, 16:28:27
Skådespelarens Uma Thurman har släkt i Skåne och vill nu bli svensk medborgare. Men som alla vet har skåne en del dialektala ord. För att hjälpa henne på traven förklarar radioprataren Kalle Lind vad en del av dem betyder.
Källa: SVT

De skånska orden Uma Thurman bör lära sig

den 21 juni 2018, 16:28:27
Skådespelarens Uma Thurman har släkt i Skåne och vill nu bli svensk medborgare. Men som alla vet har skåne en del dialektala ord. För att hjälpa henne på traven förklarar radioprataren Kalle Lind vad en del av dem betyder.
Källa: SVT

Polisen: Så undviker du tjuvarnas fula knep på semestern

den 21 juni 2018, 16:22:39
Nu börjar semesterperioden och Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter ger tips om vad du ska tänka på för att undvika bedrägerier och inbrott. – Man behöver inte upplysa alla om att man ska resa bort och att bostaden är tom.
Källa: SVT

Regeringen: Elefanter och sjölejon förbjuds på cirkus

den 21 juni 2018, 13:58:41
Nu förbjuds elefanter och sjölejon på cirkus, efter regeringens beslut. Den nya lagen träder i kraft i april nästa år och regeringen har även beslutat om att utreda en obligatorisk märkning och registrering av katter.
Källa: SVT

Meteorologen: "Normalt med skurar på midsommar"

den 21 juni 2018, 12:59:30
Den som ska fira midsommar utomhus får räkna med att ta med paraply, det är nämligen normalt med skurar på under sommarens stora högtid.
Källa: SVT