Experten om spökskrivarna: "Det finns en naivitet i Sverige"

den 16 september 2019, 15:51:15
Enkäter visar att svenska studenter använder kommersiella spökskrivningstjänster i mindre utsträckning än studenter i andra länder. Samtidigt ökar antalet engelskspråkiga kurser vid svenska högskolor och universitet, vilket i sig kan öka frestelsen. – Det finns en naivitet i Sverige, säger forskaren Sonja Bjelobaba vid Uppsala universitet.
Källa: SVT

Fällde fuskaren: "Ett fruktanvärt misstag"

den 16 september 2019, 15:51:01
En vidarebefordrade spökskrivarens mejl. En annan använde ett alias som nästan var hans eget namn. När studenter fälls för att ha anlitat spökskrivare har de ofta begått ett misstag som gör att fusket kan bevisas, visar SVT:s karläggning.
Källa: SVT

Höstens bästa verklighetsbaserade draman

den 16 september 2019, 14:38:17
Linus Fremin, tv-kritiker på TVdags, tipsar om de mest sevärda dramaserierna baserade på verkliga händelser i höst. – Det känns som att man är där på plats, med alla detaljer och allt kaos, säger han om HBO Nordics nya drama ”Our Boys” i SVT:s Morgonstudion.
Källa: SVT

Advokaten om Eric Torell-rättegången: "Det har varit en speciell rättegång"

den 16 september 2019, 09:10:09
I dag är sista rättegångsdagen i Eric Torell-rättegången. 20-åringen sköts till döds av polis för drygt ett år sedan i centrala Stockholm. Advokat Ulrika Borg besökte Morgonstudion under måndagen för att prata om rättegången – vad som lyfts fram hittills och vad vittnena har berättat. – Det har varit en speciell rättegång, säger hon.
Källa: SVT

Få fälls för spökskrivna texter: "Väldigt svårt att upptäcka"

den 16 september 2019, 08:51:37
Det är mycket ovanligt att svenska universitet och högskolor upptäcker misstänkt spökskrivna studentarbeten – och ännu ovanligare att studenter fälls. Samtidigt framhåller flera jurister som SVT varit i kontakt med att fusket kan vara extremt svårt att upptäcka.
Källa: SVT

Nu avslutas Eric Torell-rättegången

den 16 september 2019, 08:44:12
Den 2 augusti 2018 sköts 20-årige Eric Torell ihjäl av polis i centrala Stockholm. I dag avslutas rättegången mot de tre poliser som står åtalade för tjänstefel och vållande till annans död. SVT Nyheter rapporterar direkt från rättegången.
Källa: SVT

Martin Kinnunen (SD): "Gröna skatteväxlingen en bluff"

den 15 september 2019, 23:08:53
Höjda bensinpriser upprör framför allt de som bor i glesbygden och är beroende av bilen. Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Sverigedemokraternas talesperson i miljö- och klimatfrågor Martin Kinnunen möttes i SVT Agenda för att diskutera den gröna skatteväxlingen. – Det skulle kunna vara bra om det var en grön skatteväxling, men det är en bluff, säger Kinnunen.
Källa: SVT

LO-ordföranden: Överenskommelsen måste till viss del brytas

den 15 september 2019, 22:22:50
Sveriges nytillsatta arbetsmarknadsminister, Eva Nordmark, kommer att föra en politik med inslag som hon själv tidigare kritiserat. – Synen på Arbetsförmedlingen är en del av 73-punktsprogrammet som måste omförhandlas, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Källa: SVT

Eva Nordmark (S) om Arbetsförmedlingen: "Det viktiga är inte att det finns kontor"

den 15 september 2019, 22:21:03
Som TCO-ordförande var Eva Nordmark mycket kritisk till besparingarna inom Arbetsförmedlingen och krävde tidigare i år att regeringen skulle skjuta till pengar, något som inte gjordes. Som nytillsatt arbetsmarknadsminister vill inte Nordmark svara på om hon nu kommer se till att det blir mer pengar. – Höstbudgeten kommer i veckan. Jag tänker inte föregå det utan vi återkommer med besked om några dagar, säger hon i SVT Agenda.
Källa: SVT

Klimatfrågan polariserar - och provocerar

den 15 september 2019, 21:22:19
Bara två procent av svenskarna tror inte alls att klimatförändringar sker på riktigt, enligt en opinionsundersökning från Novus som gjordes i somras. Men trots att det är en liten del, får SMHI många mejl från personer som tycker att larmen om klimatet är överdrivna. – Det märks att frågan väcker känslor för att vi får så mycket frågor, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI till SVT.
Källa: SVT

Därför intervjuar Agenda professor Pekka Kauppi om skogens betydelse för klimatet

den 15 september 2019, 20:32:07
I Agenda 15 september intervjuas Pekka Kauppi, professor i miljövetenskap vid Helsingfors universitet, om betydelsen av skogar för att binda koldioxid och på så sätt minska växthuseffekten.
Källa: SVT

Riksgälden skakas efter avslöjanden om storförluster - tillsätter extern utredning

den 15 september 2019, 20:08:40
Riksgälden, som fungerar som ”statens bank”, har nu beslutat att tillsätta en extern utredning av sitt ledarskap. Detta sker efter avslöjanden om att myndigheten tagit beslut som inneburit förluster för miljontals skattekronor.
Källa: SVT

Ny gräns för reavinstskatt ska bidra till ökad rörlighet på bostadsmarknaden - Villaägarna skeptiska

den 15 september 2019, 19:36:44
Nästa år återinförs – och höjs – gränsen för hur mycket reavinstskatt som får skjutas upp när bostäder säljs. Liberalerna hoppas på att det här ska öka rörligheten på bostadsmarknaden men Villaägarna är skeptiska.
Källa: SVT

Flera kommuner vill blanda elever för ökad integration

den 15 september 2019, 18:42:22
För att minska skolsegregation och öka skolresultaten i utsatta områden, är det flera kommuner som nu vill blanda elever från olika områden. I Örebro stängdes Vivallaskolan för två år sedan och eleverna delades upp på andra skolor. Nu vittnar skolpersonal och elever för SVT om ett större lugn och bättre studiero i skolan.
Källa: SVT

Rättspsykiatrikern vill slopa straffrabatten för unga gängkriminella

den 15 september 2019, 17:39:04
Om Miljöpartiet ändrar sig kan straffrabatten för 18-21-åringar försvinna. Rättspsykiatrikern Marianne Kristiansson välkomnar en förändring av lagen – trots att forskning visar att hjärnan är färdigutvecklad först flera år senare. – De känner till konsekvenserna men de bryr sig inte, säger hon till SVT Nyheter.
Källa: SVT

Se publikens bilder från ovädret

den 15 september 2019, 16:41:44
Höstovädret är på ingång och SMHI varnar under söndagen för mycket hårda vindbyar som dragit in över Västsverige. I bildspelet ovan kan du se bilder på ovädret från SVT:s tittare.
Källa: SVT

Se era bilder från ovädret

den 15 september 2019, 16:41:44
Höstovädret är på ingång och SMHI varnar under söndagen för mycket hårda vindbyar som dragit in över Västsverige. I bildspelet ovan kan du se bilder på ovädret från SVT:s publik.
Källa: SVT

Ovanligt många lokala värmerekord de senaste två åren

den 15 september 2019, 11:07:46
De två senaste åren har 130 av SMHI:s mätstationer i Sverige uppmätt rekordhöga temperaturer. Sommaren 2018 var det rekordvarmt på många håll i södra och mellersta Sverige och i somras var det den norra delen av Sverige som fick se nya temperaturrekord.
Källa: SVT

Ambulanshelikopter besköts med laser - personal träffad

den 15 september 2019, 08:50:43
En ambulanshelikopter på väg från Gotland till Stockholm besköts med grön laser under natten mot söndag, rapporterar Aftonbladet. En besättningsman fick uppsöka sjukvård efter händelsen.
Källa: SVT

Sätt ett tak för invandringen - krav från socialdemokratiskt kommunalråd

den 15 september 2019, 06:33:02
Sätt ett tak för för invandringen och begränsa asylrätten. Det vill nu flera socialdemokrater och förslagen har gett upphov till en intensiv debatt inom regeringspartiet. – Vi har en åsiktsklyfta i partiet, säger riksdagsledamot Elin Lundgren.
Källa: SVT