Antalet IVA-vårdade är nu under 300

den 06 juni 2020, 04:55:24
Fredagens presskonferens var första gången som Socialstyrelsen kunde berätta att antalet personer som intensivvårdas för covid-19 är under 300. Senast det skedde var den 31 mars. Kurvan för IVA-vårdade är den som tydligast visar trenden i Sverige har statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare sagt, och att det därför är glädjande att den går åt rätt håll.
Källa: SVT

Missförstådda bålgetingen förvirrar svenskarna

den 06 juni 2020, 03:30:28
Anticimex spår en getingtät sommar i år, och i sociala medier delas tips på hur man kan mota bort dem från trädgården. Men getingexperten Niklas Johansson menar att vi inte står inför en anstormning av getingar – däremot kan den svenska bålgetingen dyka upp på helt nya platser.
Källa: SVT

Lara Alber och Zaed Hadood anordnade digitalt bröllop

den 06 juni 2020, 02:50:27
Allt fler brudpar väljer att genomföra sina planerade bröllop trots coronapandemin. Genom att skära ner på antalet gäster och istället anordna en livesändning över exempelvis Zoom eller Facebook för nära och kära som inte kan närvara på plats.
Källa: SVT

Samarbetet mellan EU-ländernas internutredare ska stärkas

den 05 juni 2020, 23:06:30
Det ska bli lättare för länderna inom Europol att samarbeta i arbetet med att bekämpa brottslighet som begås av anställda inom rättsväsendet. Med hjälp av ett nytt nätverk ska ländernas organisationer för internutredningar kunna dela de trender och risker de ser, med kollegor i andra länder.
Källa: SVT

Professorn: Immuniteten mot covid-19 kan variera mycket

den 05 juni 2020, 22:53:52
Ett test som visar att man har antikroppar mot coronaviruset innebär inte att man kan börja leva som vanligt. Det säger professor Gunilla Karlsson Hedestam i SVT:s Aktuellt. – Vi ska fortsätta vara försiktiga med riskgrupper och inte nödvändigtvis sätta ett likamedtecken mellan antikroppar och totalt skydd, säger hon.
Källa: SVT

Partiledardebatt i coronatider: Kortare format, fler frågor och öppningsanföranden

den 05 juni 2020, 20:57:27
Söndagens partiledardebatt kommer att innehålla en del nya inslag. Bland annat kommer duellerna ersättas med att varje partiledare får hålla ett öppningsanförande där de får rikta sig direkt till tittarna. – Det är nytt, och blir ett spänningsmoment. Vad kommer var och en att trycka på – vad blir deras budskap i denna kristid, säger Agendas projektledare Mikael Pettersson.
Källa: SVT

"De som är 70-plus ska tänka till angående resor"

den 05 juni 2020, 19:21:31
Även äldre personer ska kunna resa inom Sverige i sommar. Det säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, men lägger till att de måste vara extra försiktiga. – Att undvika trängsel är extra viktigt eftersom våra rekommendationer för dem är starkare än för andra, säger hon till SVT Nyheter.
Källa: SVT

Folkhälsomyndigheten: "De som är 70-plus ska tänka till angående resor"

den 05 juni 2020, 19:21:31
Även äldre personer ska kunna resa inom Sverige i sommar. Det säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, men lägger till att de måste vara extra försiktiga. – Att undvika trängsel är extra viktigt eftersom våra rekommendationer för dem är starkare än för andra, säger hon till SVT Nyheter.
Källa: SVT

Experten om Palmemordet: Tyder på att det inte blir åtal

den 05 juni 2020, 17:14:06
Den som mördade Olof Palme kan vara död, vilket innebär att möjligheten att väcka åtal av förklarliga skäl försvinner. Här benar SVT Nyheter ut vad det skulle betyda för rättsläget och huruvida fallet ändå ändå kan bli ”löst”.
Källa: SVT

77 nya dödsfall rapporterade senaste dygnet

den 05 juni 2020, 15:08:45
Den avtagande trenden med antal avlidna per dag fortsätter sakta men säkert nedåt. – Tittar vi tio dagar tillbaka ligger vi på 46 per dygn. Det följer ganska väl kurvan över antal fall, med en viss förskjutning, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. För första gången ser också regionerna en förbättring av läget på kort sikt.
Källa: SVT

Staten redo ge ut gröna obligationer för första gången

den 05 juni 2020, 14:40:23
För första gången ger staten ut gröna obligationer. Uppemot 30 miljarder kronor kommer att emitteras genom Riksgälden, vilket är betydligt mer än de 10 miljarder som det tidigare har talats om.
Källa: SVT

Så firas studenten under coronapandemin

den 05 juni 2020, 10:56:30
Denna märkliga vår har ju blivit minst sagt snöplig för alla studenter. Hur ser examensfirandet ut under coronapandemin och hur ser studenterna på sin framtid? SVT sänder direkt från bland annat Varberg och Nacka.
Källa: SVT

Experten: Tre grova misstag av polisen direkt efter Palmemordet

den 05 juni 2020, 09:53:24
Oorganiserad spaning och ett mycket svagt arbete med insamling av vittnesuppgifter. Journalisten Gunnar Wall – som 1998 fick guldspaden – ser tillbaka på utredningen av Palmemordet, där mycket gick snett redan på mordnatten. – Det är anmärkningsvärt vilken usel spaning, eller snarare avsaknad av spaning, som bedrevs på mordnatten, säger han till SVT.
Källa: SVT

Besked i Palmeutredningen kommer på onsdag

den 05 juni 2020, 08:55:06
Beslutet i åtalsfrågan i Palmeutredningen kommer på onsdag den 10 juni, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Chefsåklagare Krister Petersson kommer att berätta om utredningen och sitt besked på en pressträff klockan 9.30.
Källa: SVT

34 år efter mordet - på onsdag kommer besked i Palmeutredningen

den 05 juni 2020, 08:55:06
34 år efter att Sveriges statsminister Olof Palme (S) mördades på Sveavägen kan mysteriet nu få sin lösning. På onsdag, om mindre än en vecka, kommer chefsåklagare Krister Petersson att ge sitt besked i åtalsfrågan.
Källa: SVT

Regeringen vill skärpa straffen för vapenbrott ytterligare

den 05 juni 2020, 08:53:32
Regeringen vill införa nya åtgärder mot kriminella nätverk, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S). Enligt ett nytt lagförslag ska straffen för innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor skärpas. – Kampen mot gängvåldet är långsiktig och den pågående pandemin har inte avstannat arbetet mot kriminella nätverk, säger han.
Källa: SVT

Rättegången mot Anna Lindstedt inleds

den 05 juni 2020, 08:41:14
Sveriges tidigare Kinaambassadör är åtalad för att egenmäktigt ha förhandlat med främmande makt. Under fredagen startar rättegången som kan leda till två års fängelse.
Källa: SVT

Mats Knutson: "Blir väldigt spännande att höra hur vi ska ta oss ur den här krisen"

den 05 juni 2020, 08:27:35
De utvalda ämnena för söndagens partiledardebatt i Agenda är vården och ekonomin. Mest kommer det hetta till i frågan om äldreomsorgen, testningen och den nationella strategin, enligt SVT:s politikkommentator Mats Knutson. – Frågan om antalet coronatester i synnerhet, den kommer oppositionen inte att släppa, säger han.
Källa: SVT

"Hon ville se om hon kunde lösa frågan i sista sekund"

den 05 juni 2020, 07:19:07
Under fredagen inleds rättsförhandlingarna mot Anna Lindstedt, Sveriges före detta ambassadör i Peking, som är åtalad för brott mot rikets säkerhet. Frilansjournalisten Ingrid Thörnqvist berättade mer om fallet och gav sin analys i Morgonstudion.
Källa: SVT

Regeringen vill testa ansiktsigenkänning på svensk flygplats

den 05 juni 2020, 03:07:35
Efterlysta personer eller misstänkta för allvarlig brottslighet ska avslöjas vid gränsen – genom ansiktsigenkänning. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag som ska göra det möjligt för polisen att testa tekniken på Skavsta flygplats. – Det är viktigt för att kunna förebygga och bekämpa en lång rad brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Källa: SVT