Folkhälsomyndigheten: Regionerna hade inte resurser att möta pandemin

den 27 september 2020, 13:55:44
Regionerna hade inte tillräckligt med resurser för att möta de behov som coronapandemin krävde. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en intervju med Ekot. – Det gäller kanske framförallt på området smittspårning och testning, så hade uthålligheten varit större.
Källa: SVT

Tipsa oss: Känner du till något vi borde granska?

den 27 september 2020, 06:54:48
Miljarder kronor betalas felaktigt ut från det svenska välfärdssystemet varje år. Pengar som ofta gynnar den organiserade brottsligheten – och samtidigt skapar ett skuggsamhälle där människor utan skyddsnät utnyttjas. Vi vill ha din hjälp att granska var skattebetalarnas pengar tar vägen.
Källa: SVT

Helgstudion - söndag 27 september

den 27 september 2020, 06:50:56
I dagens Helgstudion kan du ställa frågor till barnläkaren Cecilia Chrapkowska och läkaren Heidi Stensmyren om coronaviruset. Dessutom kan du få svar på dina funderingar kring svensk politik när SVT:s politiske kommentator Mats Knutson gästar studion. I övrigt blir det en hel del fokus på Donald Trumps nominering till ny HD-domare i USA och SVT:s nya USA-valsvektyg presenteras.
Källa: SVT

UHR om kaosartade provkön: Går snabbare nu

den 26 september 2020, 10:20:45
Efter strul och fusk – nu har den milslånga digitala kön för anmälan till högskoleprovet öppnat igen. ”Allt går nu betydligt snabbare”, uppger UHR på morgonen.
Källa: SVT

Provsamordnaren: Kan vara klart inom en timme

den 26 september 2020, 10:20:45
Nu kan den milslånga kön för anmälan till högskoleprovet vara avverkad före lunch – efter fredagens kaos. – Det snurrar på väldigt snabbt, säger Peter Honeth, nationell provsamordnare, till TT.
Källa: SVT

Provsamordnaren: Tusentals platser kvar

den 26 september 2020, 10:20:45
Den tidigare rekordlånga kön till högskoleprovet är nu avverkad. Endast några hundra står nu i kö samtidigt som det finns flera tusen platser kvar, säger Peter Honeth, nationell samordnare för högskoleprovet till Sveriges Radio.
Källa: SVT

Helgstudion - lördag 26 september

den 26 september 2020, 07:38:23
I dagens Helgstudion svarar reseexpert Lottie Knutson på tittarnas frågor om resor, SVT:s korrespondent David Boati rapporterar om smittspridningen i Europa och så kan du ställa frågor om coronaviruset till forskaren Emma frans och överläkaren Johan Styrud.
Källa: SVT

M vill undersöka anonyma beslutsfattande

den 26 september 2020, 04:20:31
Moderaternas vill att man ska kunna vara anonym som socialtjänsteman eller försäkringstjänsteman för att minska hot och våld mot tjänstemän. Men Morgan Johansson (S) ställer sig kritisk till det.  – Jag har svårt att se hur det skulle gå till med bevarade offentlighetsprincipen, och den är ju inskriven i grundlagen så det måste man utgå från trots allt, säger han.
Källa: SVT

"Cheferna sa att hoten sällan verkställs - tyckte inte man behövde göra något"

den 26 september 2020, 04:20:20
Camilla jobbar som utredare på en polisstation sedan flera år tillbaka. Hon menar att mindre hot förekommer som en del av vardagen, men när det började riktas mot hennes familj fick hon nog. Hos cheferna fick hon dock inget stöd – istället tyckte man att händelsen inte var tillräckligt viktig. – På mitt jobb är det definitivt inte någon nolltolerans, utan man sopar det under mattan, säger hon till SVT Nyheter.
Källa: SVT

Många vittnesmål om hot och våld på jobbet: "Sa att han skulle döda mig"

den 26 september 2020, 04:19:50
Nästan hundra personer har hört av sig med erfarenheter av hot och våld på sin arbetsplats, efter en efterlysning av SVT Nyheter. En av dem är Marie, som egentligen heter något annat. Hon är fortfarande sjukskriven efter en våldsam händelse på ett HVB-hem där hon arbetade 2013.
Källa: SVT

"Högskoleprovet-fuskarna" har hittats: Vet vilka de är

den 25 september 2020, 22:53:24
Under fredagen bekräftade Universitets- och högskolerådet för SVT Nyheter att det finns ett kryphål – man kan tränga sig före i kön till högeskoleprovet. Nu har tekniker på UHR hittat de personer som fuskat sig förbi kösystemet.  – Vi vet nu vilka de 89 individerna är och det kan finnas fler, som vi också försöker identifiera, säger Peter Honeth, högskoleprovets nationella samordnare, till Sveriges Radio.
Källa: SVT

Ann Linde bekräftar: Schweiziskt krypto-stopp bakom flyttat ministermöte

den 25 september 2020, 20:42:59
Utrikesminister Ann Linde bekräftar nu att ett planerat möte med Schweiz utrikesminister har skjutits upp efter att Schweiz lagt ett exportförbud på det svenskägda bolaget Crypto International. Effekterna av exportstoppet kan enligt säkerhetsexperter bli allvarliga för svenska myndigheter. – Frågorna rör rikets cybersäkerhet, säger Ann Linde.
Källa: SVT

Försvarsministern: Överens om 27 miljarder till försvaret

den 25 september 2020, 19:33:37
Totalt 27 miljarder satsas på försvaret de kommande fem åren, enligt en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. – Det är en rejäl militär förmågeökning, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT.
Källa: SVT

Iransk spionapp har stulit information om svenskar - under Trafikverkets täckmantel

den 25 september 2020, 16:54:56
En körkortsapp, som såg ut att komma från Trafikverket, har spionerat på svenskar enligt en ny rapport. Iranska staten pekas ut som skyldiga. – Om man installerar programvaran kommer din telefon förvandlas till en spionmaskin, säger Amir Rashidi, researcher på Miian group.
Källa: SVT

Anmälan till högskoleprovet allt mer kaotisk

den 25 september 2020, 16:22:00
Det är över sju timmar sedan antagningen till högskoleprovet öppnade. Fortfarande är tiotusentals människor i kö och många har slängts ur systemet i samband med betalningen. ”Bedrövligt” och ”katastrofalt” är några av kommentarerna på myndighetens Facebooksida.
Källa: SVT

"Man sitter limmad för att se om något händer"

den 25 september 2020, 16:12:04
Tidigt imorse gick Petrus Sjöblom och Clara Silverlöv in för att anmäla sig till högskoleprovet. Åtta timmar senare står Petrus fortfarande i kön för att få en plats till höstens prov. – Vi har suttit limmade framför telefonen för att se om något händer. Man vågar inte lämna kön, säger Petrus Sjöström.
Källa: SVT

Därför kallas det "brittsommar"

den 25 september 2020, 15:59:11
Det är brittsommar i delar av landet just nu. Eller? Vad är egentligen brittsommar och vart kommer begreppet ifrån? – Är inte det någon namnsdag, att Britt har namnsdag? säger Kajsa som SVT pratar med.
Källa: SVT

"Det kommer in riktigt varm luft i söder"

den 25 september 2020, 15:49:22
Det blir soligt under dagen, men troligtvis regn natten mot lördag. Men på söndag vänder det igen, och i södra delen av Sverige kan det komma in riktigt varm luft. Det säger SVT:s meteorolog Nils Holmkvist.
Källa: SVT

Alexander Rybak om raseriutbrotten: "Hände när sista pillret gått ur kroppen"

den 25 september 2020, 11:36:08
För tio år sedan kastade artisten Alexander Rybak sin stråke i marken under en repetition av programmet ”Lotta på Liseberg”. Det var bara ett av många liknande raseriutbrott, berättar han i ”Skavlan”.
Källa: SVT

Kryphål i kön till högskoleprovet - går att runda

den 25 september 2020, 11:17:03
En it-miss gör det möjligt för den teknologiskt begåvade att tränga sig före i den långa kön till högskoleprovet, rapporterar Ekot. – Man kan ta sig förbi hela kösystemet, säger it-experten och företagaren Frans Rosén till Sveriges Radio Ekot.
Källa: SVT