Kriminologen: 15 utomstående mördade av gängen på 10 år

den 03 augusti 2020, 11:49:52
Polisens nationella insatser mot gängvåldet har inte lyckats. Det menar läkaren och kriminologen Ardavan Khoshnood. – Närmare 15 personer utan kopplingar till pågående konflikter har mördats de senaste tio åren, säger han i SVT Morgonstudion.
Källa: SVT

USA-kännaren: Trump vill sätta press på Tiktok-ägarna

den 03 augusti 2020, 08:39:03
I helgen hotade USA:s president Donald Trump att förbjuda den populära videodelningsappen Tiktok efter kritik mot Kina om att de kan använda appen för spionage. Samtidigt uppges datorföretaget Microsoft vilja köpa den amerikanska delen av appen. – Trump älskar de här presidentordrarna, men så enkelt är det inte att förbjuda appen, säger USA-kännaren Andreas Utterström.
Källa: SVT

Försäkringskassan stoppar sex tandvårdskliniker

den 03 augusti 2020, 07:10:31
Försäkringskassan stoppar sex tandvårdskliniker från det statliga tandvårdsstödet, sedan myndigheten misstänker att de fuskat eller gjort misstag.
Källa: SVT

Efter rekordkalla juli: Nu kommer värmeböljan

den 02 augusti 2020, 20:42:17
I nästa vecka kommer sommarvärmen tillbaka till Sverige och denna gång ser den ut att stanna ett tag. På vissa håll i landet väntas uppemot 30 grader.
Källa: SVT

Högt tryck på a-kassorna kan ge längre väntetider

den 02 augusti 2020, 14:07:45
Trycket på a-kassorna har ökat och hos en del a-kassor innebär det att väntetiderna har blivit längre. Utan ett buffertsparande kan väntetiden bli svår att hantera. – I värsta fall kan det dröja flera månader, säger Arturo Arques, sparekonom hos Swedbank.
Källa: SVT

Krisen slog hårt mot Jennys camping - söker regeringens krisstöd

den 02 augusti 2020, 08:07:23
Coronavårens alla avbokningar blev ett hårt slag mot Jenny Grönlund, som driver camping i Blekinge. Nu hoppas hon få ekonomisk ersättning från regeringens omställningsstöd. – När coronan kom så var jag väldigt nervös, säger hon.
Källa: SVT

Regeringens stödpengar i coronakrisen går inte åt

den 02 augusti 2020, 06:48:44
Regeringens stödpengar i coronakrisen går inte åt som regeringen har tänkt. SVT:s genomgång visar att företagen hittills bara har fått en bråkdel av pengarna i flera av stöden. – Jag tror det har överraskat alla att inte fler ansökningar har kommit in, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Källa: SVT

Kronprinsessan: Vi får inte bli tysta

den 01 augusti 2020, 12:10:36
I år är det Kronprinsessan Victoria som håller i öppningstalet på årets digitala upplaga av Stockholms prideparad. – Fest, glädje och framförallt stolthet brukar ligga i luften när den stora paraden går genom stan – i år är läget annorlunda, säger hon.
Källa: SVT

På flera håll: kallaste juli sedan 60-talet

den 01 augusti 2020, 10:57:41
Juli blev ovanligt kall – samtidigt som juni blev ovanligt varm. Trots olika temperaturrekord i landet är kanske det mest ovanliga hittills den här sommaren det tvära skiftet.
Källa: SVT

Fem snackisar från de kändistäta pridefestivalerna

den 01 augusti 2020, 10:22:07
Stockholm Pride har sedan 1998 bjudit på en folkfest som i grund och botten handlar om att belysa och stärka hbtq-personers livssituation och rättigheter. Under åren har vissa händelser under festivalen stått ut extra mycket.
Källa: SVT

Varmt eller kallt - hur bra koll har du på somrarna som gått?

den 01 augusti 2020, 06:42:15
Regn, regn och regn. Solen har under juli månad lyst med sin frånvaro på flera håll i landet. Men vi har haft betydligt kallare, och betydligt varmare, somrar än så här. Minns du dem? Gör vårt väderquiz.
Källa: SVT

Scania bekräftar planen: 5 000 jobb ska bort

den 31 juli 2020, 11:39:12
Den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania håller fast vid planen att dra ned personalstyrkan globalt med 5 000 medarbetare. Syftet är att nå lönsamhet och tillväxt trots coronakrisens dramatiska effekter på efterfrågan och produktion.
Källa: SVT

Tegnell: Det blir felaktigt att jämföra oss med Norge

den 31 juli 2020, 09:45:18
Sex månader har gått sedan det första bekräftade fallet av covid-19 i Sverige. Statsepidemiolog Anders Tegnell medverkade i SVT:s Morgonstudion och svarade på frågor om kritiken mot den svenska strategin – samt varför antalet döda är mycket högre i Sverige jämfört med våra grannländer. – Det finns så mycket som skiljer oss från Norge när det gäller pandemin, vi hade en helt annat start jämfört med Norge, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Källa: SVT

Norges Folkhälsomyndighet: Därför dör färre här än i Sverige

den 31 juli 2020, 09:07:26
Det är sex månader sedan det första bekräftade fallet av covid-19 i Sverige. Line Vold, chef för smittskydd och beredskap på norska Folkhelseinstitutet, gästade SVT:s Morgonstudion för att svara på varför utvecklingen sett så annorlunda ut i vårt östra grannland. – Det är svårt att se och för tidigt att dra några slutsatser kring det. Sedan är det svårt att se vad som har gjort att Sverige har så höga dödstal, säger hon.
Källa: SVT

Professorn: Sverige måste utöka testningen i höst

den 31 juli 2020, 08:36:42
I dag är det sex månader sedan det första bekräftade fallet av covid-19 i Sverige. Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, hoppas att Sverige nu ska utöka testningen. – Vi har inte alls klarat det bra eftersom vi har närmare 5 700 dödsfall under den här perioden, och det är ju en enorm tragik, säger han.
Källa: SVT

M KU-anmäler regeringen - kräver hårdare tag mot inbrott

den 31 juli 2020, 06:14:30
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) till Konstitutionsutskottet, KU. Johan Forssell menar att regeringen dröjt för länge med att ge förslag på den nya brottsrubriceringen inbrottsstöld.
Källa: SVT

Tegnell om trängseln: Varierade jobbtider kan vara en lösning

den 30 juli 2020, 22:23:49
Trängsel på bussar och tåg är ett problem som bland annat behöver lösas på lokal nivå. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt. – Kan man sprida skolstart och arbetsstart på stora arbetsplatser finns det stora möjligheter att få en bra situation, säger han.
Källa: SVT

Svenska institutet: Har bara granskat mediers rapportering, inte hela Sverigebilden

den 30 juli 2020, 21:27:21
I en intervju i Morgonstudion säger utrikesminister Ann Linde att bilden av Sverige internationellt inte alls är negativ, utan ganska neutral, enligt Svenska institutets analyser. Svenska institutet betonar samtidigt att det endast är mediebilden av Sverige och inte Sverigebilden generellt man undersökt. – Vi har inte hunnit göra en undersökning av Sverigebilden, säger Sofia Bard, tillförordnad chef på enheten för Sverigebildsanalys på Svenska institutet.
Källa: SVT

Nigeriansk maffia ska ha smugglat 132 kilo knark - i morgon faller dom mot 15 personer

den 30 juli 2020, 20:34:49
Under fredagen kommer domar mot de 15 personer som åtalats för storskalig narkotikasmuggling. Flera åtalade har kopplingar till den nigerianska maffian Black Axe som etablerat sig i Sverige. – Försäljningen av heroin ser vi varje dag, säger narkotikaspanaren Martin Yngerskog som med sin lilla grupp kolleger gjort 61 gripanden i år – alla med koppling till västafrikanska kriminella nätverk.
Källa: SVT

Nigeriansk maffia ska ha smugglat 132 kilo knark - på fredagen faller dom mot 15 personer

den 30 juli 2020, 20:34:49
Under fredagen kommer domar mot de 15 personer som åtalats för storskalig narkotikasmuggling. Flera åtalade har kopplingar till den nigerianska maffian Black Axe som etablerat sig i Sverige. – Försäljningen av heroin ser vi varje dag, säger narkotikaspanaren Martin Yngerskog som med sin lilla grupp kolleger gjort 61 gripanden i år – alla med koppling till västafrikanska kriminella nätverk.
Källa: SVT