Miljardärska fixar massbröllop i Libanon

den 22 september 2019, 21:52:20
När Tony Aad och Walaq Sahari ska gifta sig i det ekonomiskt tyngda Libanon, gör de det under ett massbröllop. Sammanlagt är det idag 44 par som gifter sig under en bröllopsfest som anordnas av miljardärskan Marlene Sayde.
Källa: SVT

SVT erfar: Sverige ska leda internationellt initiativ för minskade industriutsläpp

den 22 september 2019, 19:34:28
Sverige kommer, tillsammans med Indien, att leda ett nytt FN-understött internationellt initiativ för minskade utsläpp inom industrin, erfar SVT. Nyheten kommer att presenteras under morgondagens klimattoppmöte i FN. – Jag konstaterar att Guterres vänder sig till Sverige och Indien för att ta ledning i just det här ämnet och det tyder på ett stort förtroende, säger statsminister Stefan Löfven till SVT.
Källa: SVT

Donald Trump deltar inte på FN:s klimattoppmöte

den 22 september 2019, 15:05:44
Nu samlas ledare från hela världen i FN i New York för att berätta hur de ska skynda på sina ansträngningar att begränsa jordens uppvärmning. Men mötet kommer inte leda till några bindande avtal, och ledaren för ett av de länder som släpper ut mest växthusgaser, USA:s president Donald Trump, kommer inte att delta.
Källa: SVT

Internt brev pekar ut FN som klimatbov

den 22 september 2019, 15:05:42
FN.s verksamheter orsakar lika mycket koldioxidutsläpp som ett mindre land. Nu kräver över 1 000 anställda inom organisationen att man ser över sina utsläpp och vill bland annat se neddragningar i lyxiga förmåner som flygresor i business class.
Källa: SVT

Svenska rederiet: Iran kommer att släppa Stena Impero

den 22 september 2019, 13:27:14
Det svenskägda brittiskflaggade tankfartyget Stena Impero kommer att släppas av Iran. Det uppger rederiet Stena Bulks vd Erik Hånell för SVT Nyheter. – Vi har fått information nu på morgonen om att det verkar som att man ska släppa fartyget Stena Impero inom några timmar, säger han.
Källa: SVT

Iran lägger fram fredsplan för regionen

den 22 september 2019, 11:13:07
Iran ska presentera en regional samarbetsplan för fred för FN, men kommer inte att låta någon kränka landets gränser. Det säger Irans president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal. – Utländska styrkor kan skapa problem och osäkerhet för vårt folk och för vår region, säger Rohani.
Källa: SVT

WHO: Tanzania undanhåller ebolainformation

den 22 september 2019, 09:21:20
Oroväckande uppgifter kommer från Tanzania. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) avböjer Tanzania att ge detaljerad information om misstänkta ebolafall. WHO varnar för att undanhållandet utgör en utmaning när det gäller att hindra smittspridningen.
Källa: SVT

Labour samlas för att enas om brexit

den 22 september 2019, 06:38:17
Nu pågår brittiska Labours stora partikonferens i Brighton. Under de kommande dagarna ska partiet bestämma sin officiella hållning i brexit-frågan.
Källa: SVT

30 000 fortfarande hemlösa - ett år efter katastrofen

den 21 september 2019, 21:25:38
Ett år har gått sedan en kraftig jordbävning och påföljande tsunami tog över 4 000 liv på ön Sulawesi i Indonesien. SVT Nyheter har återvänt till den drabbade staden Palu och bland annat träffat några av de 30 000 människor som alltjämt bor i läger i väntan på ett nytt hem. Många av dem drömmer om att kunna flytta tillbaka och bygga ett nytt hem där de bodde innan jordbävningen – men det kan visa sig bli omöjligt.​​
Källa: SVT

Sex utanför äktenskapet kan förbjudas i Indonesien

den 21 september 2019, 18:05:11
Indonesiens nya strafflagstiftning har antagits i landets representanthus. Den innebär att sex utanför äktenskapet kan straffas med fängelse vilket gör samkönade förhållanden brottsliga. Nu har president Joko Widodo fördröjt den slutgiltiga omröstningen i parlamentet för att se över delar av förslaget.
Källa: SVT

RFSL: "Extremt allvarligt"

den 21 september 2019, 18:05:07
Indonesiens nya lagstiftning kan komma att drabba minoriteter hårt, inte minst olika HBTQ-grupper. – Det är extremt allvarligt, säger Katarina Stenkvist, sakkunnig på RFSL.
Källa: SVT

Under radarn: Agentmordet i Berlin

den 21 september 2019, 17:50:39
Den 23 augusti 2019 avrättas en man på öppen gata i Berlin. Fallet riskerar att utlösa en kris. Se SVT:s webbunika minidokumentär Under radarn om torpedmordet i Berlin.
Källa: SVT

Så stark är Irans militära stridsförmåga

den 21 september 2019, 10:53:43
Iran kan orsaka stor förstörelse med sin robotarsenal. Men Iran skulle ha problem med att försvara sig om USA eller Saudiarabien attackerar vissa mål eftersom Irans luftförsvar har stora begränsningar. Det säger militärexperten Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri.
Källa: SVT

Carina Bergfeldt om jublet och Greta Thunbergs selfiekritik mot politikerna

den 21 september 2019, 10:22:48
Greta Thunberg rev ner stora applåder under sitt tal i New York berättar utrikeskorrespondent Carina Bergfeldt. Bland annat riktade Greta en känga mot de styrande politiker som hellre vill ta en selfie tillsammans med henne än att förändra klimatpolitiken.
Källa: SVT

USA skickar förstärkningar till Saudiarabien

den 21 september 2019, 04:10:09
USA skickar trupp och militär utrustning för att hjälpa Saudiarabiens luftförsvar, efter förra lördagens angrepp mot saudiska oljeanläggningar.
Källa: SVT

USA skickar militär förstärkning till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten

den 21 september 2019, 04:10:09
USA skickar ytterligare soldater och militär utrustning till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten efter angreppet mot saudiska oljeanläggningar för en vecka sedan. Det handlar främst om förstärkningar av luftvärnet som skydd mot angrepp av robotar och drönare.
Källa: SVT

Trump anklagas för att ha försökt pressa fram utredning

den 21 september 2019, 03:32:54
USA:s president Donald Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskyj till att utreda korruptionsmisstankar mot Joe Bidens son, det rapporterar nyhetsbyrån AP. Trump nekar till anklagelserna, men flera toppdemokrater kräver nu att Vita huset offentliggör telefonsamtalen mellan ledarna.
Källa: SVT

Världens största Arktisexpedition lämnar Tromsö

den 20 september 2019, 21:03:11
Fartyget ska frysa fast i isen och under ett års tid driva i Arktis. Syftet är att samla data för att bättre förstå klimatförändringarna.
Källa: SVT

Unga marscherar i New York för klimatet

den 20 september 2019, 19:48:51
Jublet svepte som en våg över folkmassan när tiotusentals ungdomar samlades i parken Foley Square på södra Manhattan i New York. Därifrån marscherade de vidare för en klimatmanifestation med affischnamnet Greta Thunberg.
Källa: SVT

Greta Thunberg efter jättemötet i New York: "Det är en sån seger"

den 20 september 2019, 19:48:51
Miljontals människor världen över uppskattas ha manifesterat för klimatet under fredagen. På Manhattan i New York samlades tiotusentals människor för att manifestera inför FN:s klimattoppmöte i staden. Manifestationens stora affischnamn var svenska Greta Thunberg. Efter sitt tal var hon överväldigad. --Det är en sån seger. Jag trodde aldrig att det här kunde hända och så fort.
Källa: SVT